Kaj je knjižnica stvari?

Si predstavljate, da bi se radi učili igrati kitaro in bi si kitaro lahko izposodili, da vidite, če vam je to sploh všeč? Da bi si za en teden izposodili šivalni stroj, da bi otroku sešili kostum za maškare? Da bi si za družinski piknik izposodili visečo mrežo, velik žar, kubb in speedminton? Da bi lahko brezplačno vzeli krplje za čez vikend in šli na Veliko planino tudi izven poti, kjer je neprekinjena kolona ljudi?

To omogoča knjižnica stvari – deluje kot običajna knjižnica, le da na policah namesto knjig hrani kotne brusilke, vrtalne stroje, igre, pripomočke za ustvarjanje in gospodinjstvo. V zameno za nizko letno uporabnino si lahko uporabniki predmete izposodijo, ko jih potrebujejo. Tako prihranijo denar pri (ne)nakupu stvari, prostor v stanovanju in pomagajo ohranjati okolje, saj s souporabo zmanjšujemo pritiske na naravne vire in količino odpadkov.Zakaj knjižnica stvari?

Ker knjižnica stvari spodbuja krožno gospodarstvo in ekonomijo deljenja namesto potrošništva. Ker take knjižnice v Kranju še ni. Ker je ideja knjižnice naravnost fantastična. Ker nam je mar za okolje in lokalno skupnost, v kateri živimo. Ker je projekt v celoti prostovoljski in neprofiten.
Vas zanima več?

                      

...